Sunday, January 20, 2013

Bila Kakak Menangis....kakak...

Bila ibu tengok airmata kakak yang tumpah Jumaat lepas, sedih rasa hati ibu...Ibu tahu kakak kecewa sangat-sangat bila tak terpilih dalam team netball sekolah. Ibu tahu kakak tak terpilih bila Aina kata pada kakak "Jangan nangis pulak!" Hati ibu dah terdetik yang kakak tak terpilih, tapi ibu tak nak tanya sebab tak nak kakak sedih.  Bila sampai kat parking, ibu tengok mata kakak basah, ibu tau kakak sedih sangat..Ibu cuma mampu peluk kakak sebab ibu sedang mencari kata-kata yang sesuai untuk pujuk hati anak kesayangan ibu ni.  Sebelum masuk bilik kakak, i wish nenek ada masa tu sebab ibu nak tau macamana nenek pujuk ibu bila ibu sedih...Ibu betul2 rasa yang ibu perlukan nenek masa tu untuk ubatkan luka hati kakak.

Selalu ibu tengok kakak menangis bila kena marah dengan ibu atau abah..atau bila kena buli dengan adik.  Tapi kali ni kakak menangis sebab kecewa...menangis sebab impian kakak untuk terpilih dalam team sekolah dah berkecai...Itu yang buat ibu rasa sangat-sangat sedih sebab ibu tak pernah tengok kakak dalam keadaan macam tu...I wish i can do something...tapi ibu tidak boleh menidakkan takdir Allah.  


Kakak...

Ada beberapa perkara yang kakak perlu tau. Pertama, bila kakak beritahu ibu yang kakak nak cuba join untuk selection netball tu, ibu dah bangga...at least kakak nak cuba (even sayang ibu ni tak tau beza netball & basketball..ooppss...) Sebab tu ibu & abah tak kisah balik lambat & tunggu kat depan pagar sekolah masa kakak tengah training...Ibu nak tengok macamana my little princess beraksi. You look so cute bila pakai beep yang besar & asyik terlondeh kat bahu...

Kedua, ibu bangga bila tengok anak ibu yang rendah tapi masih bersemangat melompat & terkejar ke sana ke mari untuk dapatkan bola walaupun 80% team kakak & team lawan orangnya agak tinggi. Anak ibu tak mengaku kalah...Masa tu, ibu cuma nampak seorang budak perempuan yang bersemangat waja, semangat juang yang tinggi tapi sentiasa tersenyum sedang bersungguh-sungguh membantu pasukannya untuk menang...Itu yang ibu nampak..& ibu sangat-sangat bangga kerana itulah budak perempuan yang pernah berada dalam rahim ibu 10 tahun dulu.Daripada seorang bayi kecil, manja & banyak ragamnya menjadi kakak pada hari ini...Dalam hati ibu, walaupun mungkin kakak tak terpilih, ibu dah cukup bangga sebab dapat tengok kakak berlatih selama 2 minggu tu.

Ketiga, kakak kena ingat & sentiasa tanamkan dalam hati. tak semestinya apa yang kita impikan,kita idamkan akan semua tercapai..Mungkin ini pertama kali kakak rasa kecewa yang teramat sangat bila impian kakak musnah.  Percayalah anak ibu, sepanjang melayari kehidupan di bumi Allah ini, akan ada banyak dan pelbagai bentuk ujian yang Allah akan beri pada hambaNya.  Mungkin Allah akan uji kakak dengan kegembiraan, kebahagiaan, kesedihan, kekecewaan, & pelbagai bentuk ujian yang mungkin kakak rasa kakak tak mampu hadapi..Tapi percayalah sayang ibu, Allah tak akan uji kakak dengan ujian yang Allah tau kakak tak mampu menghadapinya..Allah akan uji kita dengan ujian yang kita pasti mampu menghadapinya. walaupun mulut kita menyebut,"Aku dah tak mampu nak tanggung.." tapi sebenarnya kita masih boleh melalui & melepasi setiap ujian itu. Cuma sebagai manusia yang lemah, adakalanya kita akan jatuh tersungkur, adakalanya kita akan rasa betapa hidup ini sangat kejam & tidak adil, adakalanya kita akan rasa kenapa kita yang diiuji, kenapa  tidak pada orang lain.

Bila itu semua terjadi pada diri kakak suatu hari nanti & mungkin berkali-kali..& tatkala itu ibu dah tak ada di sisi kakak untuk peluk & pujuk kakak, untuk mengusap airmata kesedihan kakak, ibu nak kakak ingat pesan ibu.  Bila kakak sedang diuji, bila kakak sedang sedih yang teramat sangat, bila kakak sedang terluka yang mungkin tak tertanggung rasanya...

1)pada masa itu, kakak menangislah sepuas-puasnya...Anggaplah airmata yang mengalir ibarat kakak sedang berusaha untuk mengeluarkan segala kesedihan dan kelukaan itu dari diri kakak.
              
2)kakak usaplah airmata  & senyum pada diri sendiri.Katakan pada diri kakak yang Allah sayangkan kakak. Ujian itu cuma ingin mengukuhkan lagi keimanan & ketakwaan kakak kepadaNya.  Kakak pada diri sendiri yang kakak kuat, kakak tabah & kakak percaya kepada rahmat Allah. Itu yang selalu ibu buat bila ibu sedih, kecewa dan tak tahu nak mengadu pada sesiapa.

3)kakak tulis semua perkara-perkara yang melukakan hari kakak di atas sehelai kertas, senaraikan segala masalah yang mengusutkan diri kakak, dari A-Z. Kemudian, kakak koyakkan kertas tu sekecil-kecil yang mungkin & buangkannya.  Ibarat kakak dah buang segala masalah yang ada.  Memang masalah tetap ada & masih perlu diselesaikan tapi buat permulaan, itulah yang sebaik-baiknya untuk meredakan keresahan hati.  Cubalah sayang, Insyaallah kakak akan rasa lega (mungkin cuma buat seketika tetapi sekurang-kurangnya ianya dapat membantu meredakan perasaan kakak).  Mungkin kakak tanya macamana ibu tahu? Percayalah sayang, dah berpuluh-puluh helai kertas yang ibu koyakkan bersama-sama masalah yang pernah ibu lalui &
setiap kali ibu melakukannya, ibu rasa lega yang teramat sangat. 

4)Bila kakak dah tenang, fikirkan semula setiap apa yang berlaku secara rasional.  Cuba cari jalan penyelesaian satu persatu. Bagi ibu, masalah dan cara menyelesaikannya adalah sama seperti kita membuat latihan matematik.  Soalan matematik sama seperti masalah yang kita sedang lalui. Kita kena fikirkan jalan penyelesaiannya.Mungkin satu kaedah, mungkin dua atau tiga kaedah yang kita boleh gunakan untuk menyelesaikannya.  Sama seperti masalah hidup kita, kita mungkin boleh lihat dan selesaikan dari pelbagai sudut yang berbeza. akhir sekali, kita cuma pilih satu cara penyelesaian yang terbaik yang mampu kita lakukan dan tidak lari dari syariat yang ditetapkan. 

Mungkin ibu tak pernah beritahu kakak selama ini bahawa kakak seoarang anak yang baik, sentiasa memahami ibu, tak kira dalam keadaan apa sekalipun.  Maafkan ibu kerana mungkin tidak mampu menjadi ibu yang terbaik buat kakak & adik tapi percayalah sayang, ibu insan yang serba kekurangan, masih mencari-cari rentak yang terbaik untuk menjadi seorang ibu yang hebat buat kakak & adik. Namun apa yang pasti, kasih sayang ibu pada anak-anak tetap selama-lamanya. Setiap malam ibu akan tatap & cium anak-anak ibu sewaktu kakak & adik sedang tidur.  Kakak dan adik adalah syurga kebahagiaan ibu.  Sedih kakak, sedihlah ibu...Duka adik, dukalah ibu.


Anak ibu yang bernama NUR AIN FARZANA (cahayamataku yang bijaksana)....

Seandainya ibu tidak sempat melihat kakak & adik membesar & berjaya, berjanjilah pada ibu yang kakak akan jaga adik, sayang adik & sentiasa bantu-membantu antara satu sama lain.  Jika kakak tersalah langkah, kembalilah kepadaNya...Ingat segala pesanan ibu ya sayang....Kalau kakak sedang bersedih, solatlah...jadikan Al-Quran sebagai teman & mengadulah kepadaNya kerana hanya Dia yang Maha Mendengar dan tidak pernah menghampakan permintaan kita.


Anak ibu...

Jangan bersedih lagi ya sayang..Jadikan kegagalan kakak sebagai satu semangat dan langkah pertama untuk berjaya di dalam hidup, di dunia & akhirat.atau mungkin bila kakak dan berlatih bersungguh-sungguh, kakak boleh cuba untuk pemilihan pada tahun hadapan.  Mungkin juga netball tidak sesuai dengan kakak. Tak salah kalau kita mencuba dan bukan salah kakak juga kalau kakak tidak terpilih. Hanya Allah yang Maha Mengetahui apa yang terbaik buat anak-anak ibu...Pegang pada kata-kata itu ye..

Akhir sekali, ibu sayang kakak & adik. Ibu akan buat apa saja yang termampu untuk berikan yang terbaik buat kakak & adik.

No comments: